Triage aan de balie
De professionele blik van de triagist
* Deelname is verplicht voor alle triagisten (i.o.) en medisch studenten werkzaam op de HAP
Omschrijving
Het is belangrijk dat triagisten inzetbaar zijn op alle werkzaamheden. Naast het callcenter en de spreekkamer is de baliefunctie heel belangrijk voor zowel de afwisseling in de werkzaamheden als ook het fysieke contact met de patiënt. En dat is toch echt anders dan aan de telefoon. Je bent zichtbaarder voor de patiënt en dus ook het visitekaartje van de organisatie. Aan de telefoon weet je als triagist de juiste vragen te stellen met behulp van de NTS-triagewijzer. Aan de balie moet je meer op jezelf vertrouwen en ook zonder directe toegang tot het systeem de juiste keuzes maken.
Inhoud
Tijdens deze verplichte training gaan we in op het verschil tussen telefonische en fysieke triage. Vooral de omstandigheden zijn hierin cruciaal. In deze praktische training is aandacht voor het oplossen van wachtkamer/balie situaties met behulp van passend medisch handelen en correcte fysieke triage.
Naast de ABCDE-check is er ook aandacht voor het herkennen van vegetatieve verschijnselen en het gebruik van de klinische blik. En daarmee ook het leren prioriteren van patiënten en dat is niet altijd de volgorde van binnenkomst of de plaats in de rij. Zelfverwijzers kunnen als storend worden ervaren in het proces, maar ook hier is het belangrijk middels de fysieke triage de urgentie goed te bepalen en te weten hoe te communiceren en te informeren. En hoever ga je aan de balie. Op welk moment is het belangrijk om de triage middels een SO in de triage kamer te doen. Het is daarom van groot belang dat je de werkafspraken omtrent de balie paraat hebt zodat je weet hoe te handelen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een patiënt die onwel geworden is in de auto; weet jij wat dan de afspraak is?
Op de eerste plaats komt natuurlijk de fysieke triage en daarmee de juiste urgentiebepaling en het inzetten van de vervolgstappen. Dit doen we zonder gebruik van het NTS. Zo ontdek je ook of je in een noodsituatie (snel handelen of het systeem is uit de lucht) met jouw kennis van het NTS weet wat je moet doen. Ook de wijze van benadering van patiënten in niet altijd gemakkelijke omstandigheden komt aan bod door te werken met scenario’s. En vanzelfsprekend kijken we ook naar de afspraken en samenwerking met de SEH, eerste harthulp en het geboortecentrum.
Programma
09.30 uur: Introductie
Een eerste verkenning van valkuilen aan de balie. Vervolgens gaan we kort in op de werkafspraken en draaiboek balie, hiervoor is het belangrijk dat je deze vooraf hebt gelezen.
10.15 uur: Het meer praktische deel waarin we ingaan op mogelijke situaties aan de balie en hoe te handelen.
11.45 uur: Evaluatie en afronding
12.00 uur: Eindtijd
Tijdens de training staat het NTS open op het smartboard om bij vragen erbij te nemen, bijvoorbeeld als tijdens de nabespreking discussie is over de urgentiebepaling. Ook is het handig als je je telefoon meeneemt.
Doel
Na het volgen van deze training kan/weet de triagist:
- wanneer spoedverwijzing inzetten naar SEH, Eerste harthulp of geboortecentrum;
- de urgentie van de zorgvraag, fysieke triage, vaststellen en passende vervolgacties in gang zetten (signalering);
- patiënt-, intake- en triagegegevens vastleggen;
- patiënten klantgericht informeren over het vervolgtraject, positioneren en adviseren;
- veranderingen in de gezondheidstoestand van wachtende zorgvragers signaleren (wachtkamermanagement);
- omgaan met onverwachte omstandigheden;
- klantgericht en klantvriendelijk patiënten te woord staan.
Voorbereiding
- Lezen werkafspraken balie, deze worden vooraf toegezonden.
- Inbrengen van situatie die je graag besproken zou willen zien (doorgeven aan Carla Koman).
- Meebrengen telefoon.
Docenten
Lorette Stammen, huisarts/regiearts
Co-docenten: Carla Koman, triagist en Nathalie Timmermans, balieassistent/triagist i.o.
Vakinhoudelijk handelen,communiceren en medisch handelen
Locatie:
- Cohesie - Grote vergaderruimte
- Prof. Gelissensingel 20
- 5912 JX Venlo
T: +31 (0)77 320 3730
Parkeren
Rijd voorlangs de spoedpost en rijd door naar de grote parkeerplaats. Parkeren voor Cohesie is voorbij de slagboom. Aan deze zijde van het gebouw bevindt zich de ingang van Cohesie.