Generatie Z op stage op de HAP..zijn we goed voorbereid? - 2 juni 2023

Generatie Z op stage op de HAP..zijn we goed voorbereid? - 2 juni 2023
02/06/2023 13:00 - 16:00
Doelgroep:
Triagisten
Organisatie:
Cohesie Deskundigheidsbevordering
Locatie:
Cohesie - Grote vergaderruimte
Inlichtingen:
deskundigheidsbevordering@cohesie.org of tel: 077-3203730
Accreditatie:
Deze cursus is geaccrediteerd voor 3 punten bij NVvPO en Kabiz

Generatie Z op stage op de HAP..zijn we goed voorbereid?

Een verdiepende scholing m.b.t. stage-/werkbegeleiding op de HAP

Inleiding
Uit de ingevulde vragenlijsten over de huidige stage- of werkbegeleiding blijkt dat men binnen veel praktijken tegen dezelfde uitdagingen aanloopt. De rode draad was dat de communicatie, motivatie, het denken over werk en toekomst van de huidige stagiaires zo is veranderd, dat dit vaker tot wederzijdse spanningen of irritaties leidt. Verwachtingen of opvattingen liggen soms zover uit elkaar dat men elkaar niet meer begrijpt. Dan maar geen stagiaires meer? Of toch eens verdiepen in deze generatie en kijken hoe we onze begeleiding daarop kunnen afstemmen.

Inhoud
Tijdens deze scholing gaan we dieper in op de huidige jongeren, ook wel Generatie Z genoemd (geboren tussen 1997-2012). Zij zijn grootgebracht met smartphones, apps en social media en zijn ook de eerste generatie die nooit een wereld zonder internet of mobiele telefonie heeft gekend. Het zijn de ‘digital natives’ die ook nog eens zijn opgegroeid in een onzekere wereld met dreigingen als terreur, klimaatverandering, recentelijk nog een pandemie en momenteel de economische crisis. Dit heeft effect op hun gedrag, de keuzes die ze maken en hoe ze naar de toekomst kijken.

Dan hebben we nog te maken met de enorme diversiteit aan culturen en sociale achtergronden.
Alles bij elkaar maakt het begeleiden van deze jongeren een pittige uitdaging. Maar óók een noodzakelijke, want zij vormen onze toekomst, we zullen het met hen moeten doen. Misschien moeten we daarom eerst zelf een mindset maken, zodat we hen, onszelf én de praktijk het beste ondersteunen.

Programma
Met behulp van verschillende werkvormen als film, discussie, zelfreflectie en oefeningen ga je je verdiepen in de Generatie Z. Je ontdekt uit welke generatie je zelf komt, wat dit betekent voor je eigen manier van denken over werk, toekomst, communiceren, motiveren etc. en waar dit kan botsen met de huidige leerlingen/jongeren. Vervolgens hoe je dit kan aanpassen m.b.t. het begeleiden.
Stagiaires of nieuwe jonge medewerkers begeleiden is ook op weg naar volwassenheid helpen. Hiervoor bespreken we pedagogische handvaten en met alle nieuwe kennis en inzichten oefenen we met casuïstiek.

Doel
Na het volgen van deze scholing:

 •     kun je de kenmerken benoemen van de jongeren uit de Generatie Z;
 •     begrijp je de huidige student beter;
 •     begrijp je de diversiteit van de huidige student;
 •     kun je je verplaatsen in de huidige student;
 •     ben je in staat tot zelfreflectie t.a.v. competenties t.b.v. stagebegeleiding van de huidige student;
 •     kun je de aangereikte pedagogische handvaten inzetten om de stagiaire op weg naar de volwassenheid te begeleiden
      en intrinsiek op enthousiaste manier te motiveren.

Docent
Vivian Reinders

Competentiegebieden
Communiceren, maatschappelijk handelen en leren en ontwikkelen


Locatie:

 • Cohesie - Grote vergaderruimte
 • Prof. Gelissensingel 20
 • 5912 JX Venlo

T: +31 (0)77 320 3730

Parkeren
Rijd voorlangs de spoedpost en rijd door naar de grote parkeerplaats. Parkeren voor Cohesie is voorbij de slagboom. Aan deze zijde van het gebouw bevindt zich de ingang van Cohesie.